Fektessen a jövő energiájába!

A Békés megyei Battonyai-hátságon olyan 21. századi, csúcstechnológiájú geotermikus (EGS) erőmű épül, amely a föld belső hőjének kiaknázásával, kizárólag környezetbarát módon, üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül, fenntartható módon termel elektromos- és hőenergiát. A tervezett 11,8 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással éves szinten 40 ezer háztartás villamos energia fogyasztását lehet fedezni. Az erőmű 60 megawatt hőkapacitással is rendelkezik majd, a termelt hővel a környék mezőgazdasági üzemeit, ipari létesítményeit tudja majd kiszolgálni. Az erőmű építését a magyar kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fejlesztésnek nyilvánította, és az Európai Unió is jelentős összeggel – 12 milliárd forinttal - támogatja.

Miért érdemes befektetni a Dél-alföldi EGS geotemikus erőműbe?
  • Olyan innovatív technológiáról van szó, amely rendkívül ígéretes megoldás a megújuló energiaforrások kiaknázása terén, ezért a fejlesztés egész világon nagy figyelmet és támogatást kap.
  • Magyarországon és világszerte is érezhető a növekvő elköteleződés a megújuló energiaforrások felhasználása iránt– a magyar kormány 2020-ra 14,65 százalékos megújuló energia részarány elérését tűzte ki célul –, ezért a geotermikus energia biztosan a jövő egyik legfontosabb energiaforrása lesz.
  • A föld hőjének hasznosításában az EGS technológia jelenti az áttörést, hiszen úgy hasznosítja a geotermális energiát, hogy közben nem veszélyezteti a magyarországi termálvíz készleteket. Az EGS-technológia a geotermia jövője, hiszen Magyarországon a geotermikus gradiens közel másfélszerese a világátlagnak. A projekt olyan kutatási eredményekkel is szolgál majd, melyek alapján a kifejlesztett technológia máshol is megvalósítható lesz, így hosszú távon is megtérülő befektetést jelenthet.
  • A fejlesztés révén megfizethető energiához juthatnak a környékre települt ipari és mezőgazdasági vállalatok, amely jelentős gazdaságélénkítő hatással bír a régióra nézve.
  • Az EU-Fire Kft. által biztosított megfelelő kockázatkezelés mellett a projekt megvalósítható és megtérülő beruházás. Erre garancia az EU-FIRE Kft. közel 15 éves tapasztalata nagyszabású beruházások sikeres lebonyolításában valamint a projektben résztvevő külföldi geotermális cégek tudása.
  • A projektet az Európai Unió és a Magyar Kormány is támogatja.

Ha felkeltettük érdeklődését a projekt iránt, nézze meg részletes befektetési ajánlatunkat!

Ha kérdése van, írjon nekünk!

EGS befektetési ajánlatok

Költségvetés
  • A projekt teljes költségvetése 116 millió euró, hozzávetőlegesen mintegy 35-36 milliárd forint.
  • Az Európai Unió a NER300 kezdeményezéssel összesen 39,3 millió euróval, mintegy 12 milliárd forinttal támogatja a projektet.
  • A projekt költségeinek fennmaradó részét a konzorcium saját erőből és egyéb befektetői és banki forrásokból biztosítja.