Köszöntjük a Dél-alföldi EGS erőmű projekt lakossági tájékoztató oldalán!

A Békés megyei Battonyai-hátságon olyan 21. századi, csúcstechnológiájú geotermikus (EGS) erőmű épül, amely a föld belső hőjének kiaknázásával, kizárólag környezetbarát módon, üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül, fenntartható módon termel elektromos- és hőenergiát. A tervezett 11,8 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással éves szinten fedezni lehet egy 7000 lakosú település közvilágítását és közintézményeinek áramfogyasztását. Az erőmű 60 megawatt hőkapacitással is rendelkezik majd, a termelt hővel a környék mezőgazdasági üzemeit, ipari létesítményeit szolgálják majd ki. Az erőmű építését a magyar kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fejlesztésnek nyilvánította, és az Európai Unió jelentős is összeggel – 12 milliárd forinttal - támogatja. A beruházás növeli az energiabiztonságot, miközben munkahelyeket teremt az itt élőknek.

Információs oldalunkon részletes és folyamatos tájékoztatást adunk a környéken élőknek az erőmű építéséről. Lakossági fórumokat szervezünk, és rendszeres hírlevélben tájékoztatjuk az érdeklődőket. Iratkozzon fel ön is információs hírlevelünkre és csatlakozzon hozzánk Facebookon!


A lakosságot érintő legfontosabb információk
  • Az első kivitelezési munkálatok 2016 első felében kezdődnek Battonya környékén.
  • A projekt az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával valósul meg.
  • Kivitelező: EU-FIRE EGS Hungary konzorcium.
  • Az erőmű tervezett átadása: 2019. vége
  • A következő lakossági fórumot előreláthatólag 2016 márciusában tartjuk.
Mire lehet számítani az építkezés során?
  • Az erőmű építése a legújabb technológiával valósul meg, mellyel nem tapasztaltak károsodást azokban az országokban, ahol ilyen technológiát használtak.
  • A kivitelezés és a fúrások szigorú biztonsági szabályok és nemzetközi standardok szerint zajlanak majd. Legnagyobb valószínűséggel semmilyen érezhető hatása nem lesz az építkezésnek. Legrosszabb esetben az építkezés alatt tapasztalt földmozgás ahhoz hasonlít, mint amikor egy vonat halad el a közelben. Nem robbantásos, hanem repesztéses technológiát használunk a kutak fúrásához és a tározóterület kialakításához.
  • A fúrás legfeljebb egy 1,5-2 hektárnyi területet érint, amelyet az építkezés után teljesen helyreállítunk. Az érintett területen a termőföldet külön tároljuk, hogy később vissza lehessen állítani az eredeti állapotot. Semmilyen maradandó környezeti és mezőgazdasági hatással nem jár az építkezés, az esetleges károkért természetesen a konzorcium teljes helytállást vállal.
Ne maradjon le semmiről!

Folyamatosan tájékoztatjuk a környéken élőket a beruházás helyzetéről, a várható munkálatokról, lakossági fórumokról, állásajánlatokról és befektetési lehetőségekről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!Csatlakozzon hozzánk Facebookon!

     

Kérdése van? Írjon nekünk!

Ha szeretne többet tudni az erőműről, nézze meg az Így működik oldalunkat