"Dél-alföldi EGS erőmű" NER300 demonstrációs projekt"

A projekt az Európai Bizottság NER300-as alapjának támogatásával valósul meg – a Bizottság ezt az alapot a szén-dioxid kvóták értékesítéséből hozta létre abból a célból, hogy feltárja az alternatív energiaforrások kiaknázásának lehetőségeit.Az erőmű kizárólag környezetbarát módon, üvegházhatású gázok termelése nélkül, fenntartható módon termel elsősorban villamos-energiát 11,8 megawatt mennyiségben, emellett mintegy 60 megawatt hőkapacitással is rendelkezik majd.

A projekt teljes költségvetése 116 millió euró, hozzávetőlegesen mintegy 35-36 milliárd forint. Az Európai Unió ebből összesen 39,3 millió euróval, mintegy 12 milliárd forinttal támogatja a projektet. A fejlesztés költségeinek fennmaradó részét a konzorcium saját erőből és egyéb befektetői, valamint banki forrásokból biztosítja. A magyar kormány is elkötelezett a projekt iránt, ezért a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű fejlesztésnek nyilvánította.

A projektet az EU-FIRE EGS Hungary Kft. kivitelezi, melyben a magyar tulajdonú EU-FIRE Kft. 95 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, a maradék 5 százalékos tulajdonrész pedig a kiemelkedő globális tapasztalatokkal rendelkező izlandi Mannvit tulajdona..

A projekt egyre több nemzetközi figyelmet kap, egyebek mellett azért is, mert ez az első olyan erőmű a világon, amely már eleve EGS-technológiával indul és nem ötvözik más technológiákkal.

A projekt fejlesztés fázisai

1. A projekt kidolgozása és a NER300 pályázat (sikeresen lezárult)

2. Előzetes tervezési fázis és EIB Due Diligence (sikeresen lezárult)
Megvalósíthatósági tanulmányok, előzetes tervek készítése.

3. Előkészítő fázis (sikeresen lezárult)
Szerződéskötés, koncessziós eljárás lefolytatása.

4. Kutatási fázis (folyamatban)
Engedélyezési folyamatok, két kút lemélyítése, mesterséges tározó kialakítása, a tározó és a kapcsolatok tesztelése.

5. Értékelési (mezőfejlesztési) fázis
További engedélyezési eljárások lefolytatása, további kutak mélyítése, a tározó bővítése (~50%), a felszín feletti erőmű tervezési munkálatai.

6. Kivitelezési (teljes kiépítési) fázis
Engedélyezési eljárások, a teljes tározó kialakítása, felszín feletti technológiák és erőmű megépítése.