Az EU-FIRE EGS Hungary Kft.-t az EU-FIRE Kft. és Mannvit Kft. alapították azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy új típusú, innovatív geotermikus erőművet, melyben nemcsak Magyarországon, de a világon is újdonságnak számító technológiai megoldást hoznak létre kísérleti jelleggel. Az erőmű az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával valósul meg. Az Európai Bizottság NER300 programja a releváns költségek 50 százalékát finanszírozza 39,3 millió euró (mintegy 12 milliárd forint) értékben.

Magyarország a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben célul tűzte ki, hogy 2020-ra a bruttó végső energiafogyasztás 14,65 százalékát megújuló energiaforrásokból biztosítja. A Kormány elkötelezett a vállalás teljesítéséhez szükséges intézkedések meghozatalára. A támogatott projekt megvalósítása a geotermikus energiából történő villamosenergia-előállítással hozzájárul a kitűzött cél megvalósításához.

Az EU-FIRE a Konzorcium vezetőjeként felelős a projekt stratégiai és szakmai irányításáért, míg a Mannvit végzi a szükséges műszaki tervezési, beszerzés előkészítési és építés menedzsment feladatokat.

A konzorciumi partnerekről

A 2001-ben alakult EU-FIRE Kft. nagy tapasztalatokkal rendelkezik a hazai geotermikus projektek fejlesztésében és kivitelezésében. A geotermális energiaforrások fejlesztésének szakértője, stabil és eredményes magyar tulajdonú társaság, amely meghatározó szereplő a magyar környezetbarát fejlesztések és beruházások piacán. Az EU-FIRE EGS Hungary Kft.-ben a magyar tulajdonú EU-FIRE Kft. jelenleg 94,7 százalék tulajdonrésszel rendelkezik.

A Mannvit a világ egyik vezető cége a geotermális energiafelhasználás fejlesztésében, több évtizedes tapasztalattal rendelkezik izlandi geotermikus erőművek fejlesztésében és tervezésében. Az EU-FIRE EGS Hungary konzorciumban az izlandi magyar leányvállalata, a Mannvit Kft. 5,3 százalék tulajdonrésszel rendelkezik.

A NER300 programról

A NER300 program olyan innovatív projekteket támogat európai uniós forrásokból, amelyek a leghatékonyabban szolgálják a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére alkalmas energetikai technológiák fejlesztését és piacképessé tételét. E körbe tartoznak egyebek mellett a szén-dioxid környezetvédelmi szempontból biztonságos leválasztását és geológiai tárolását, a megújuló energiaforrások hasznosítását, vagy az intelligens hálózatok fejlesztését célzó beruházások is.

A battonyai térségről

A dél-alföldi battonyai hátság adottságai kiválóak az EGS technológia lehetőségeinek kiaknázásához, mert a térségben nem túl mélyen találhatók a hőleadást biztosító forró kőzetek. Az EU-Fire EGS Hungary konzorcium Battonya környékén a kutató mélyfúrásokhoz négyszáz négyzetkilométeres területre kapott engedélyt, a fúrások előreláthatólag 2016 elején megkezdődnek. A geotermikus erőmű várhatóan 2019 végéig valósul meg a Mezőkovácsháza, Kunágota, Battonya és Mezőhegyes által határolt területen.